Löplabbet - ingen springer som Du.

Syndicate content
Senaste nyheterna från Marathon.se
Updated: 10 hours 41 min ago

Så påverkar halkan träningsfarten

Mon, 12/11/2017 - 10:35
Halt och slipprigt underlag gör det svårt för löpare att hålla farten. För alla som följer träningsprogram med riktfarter gäller det att räkna om och sänka farten. Ja, för alla som brukar kolla sin kilometerfart kan det också vara anledning att kolla hur mycket halkan påverkar.

Napoleon 23:a i terräng-EM

Sun, 12/10/2017 - 16:34
Han gjorde som han hade sagt. Satte full fart från början och var snabbt med i täten. – Jag ska vara med där framme när jag har mina bästa dagar, men det var inte en sådan dag idag, säger Napoleon Salomon som trots att söndagen inte blev som han hoppats ändå var bäste svensk i herrarnas 10 kilometer i terräng-EM.

Svenskt silver i terräng-EM

Sun, 12/10/2017 - 14:52
– Jag visste att jag skulle bli tvåa när det var 500 meter kvar. Meraf Bahta sprang med stort självförtoende när hon på söndagen tog silver i EM i terränglöpning. På den snabba banan i slovakiska Samorin spurtade Meraf ner den norska stjärnan Karoline Bjerkeli Grövdal. Marginalen till Turkiets storfavorit Yasemin Can stannade på 15 sekunder över de åtta kilometerna

Alla resultat från terräng-EM

Sat, 12/09/2017 - 20:12
Se resultaten live från EM i terränglöpning. Napoleon Salomon och Meraf Bahta, totalt 18 svenskar springer om medaljer i tävlingarna som avgörs under söndagen i Slovakien.

EM-banan snabb som Napoleon

Sat, 12/09/2017 - 14:26
– Banan är snabb, men det är jag också! Napoleon Salomons spontana kommentar lovar gott inför söndagens EM i terränglöpning. TV4 sport direktsänder med start kl 9.20 mästerskapen som avgörs i Samorin i Slovakien. 18 svenskar finns på plats för att springa om medaljer både i lag och individuellt.

Tips: Tre bra pass på löpbandet

Fri, 12/08/2017 - 10:03
Hur ska man variera löpträningen på löpband? Kanske läge att testa 500 meters jo-jo och en fartstege. Eller varför inte köra på minuten med en kompis. Här exempel på tre lite mer avancerade intervaller där vi utnyttjar att att man kan reglera farten på löpband.

Filosofin bakom maratonprogrammen

Wed, 12/06/2017 - 13:14
Alla vet att det krävs lång träning för att klara ett maratonlopp. Men hur gör man för att inte hamna i monotonins upprepningar och tristess – motivationsdödaren nummer 1? För träningsexperten Anders Szalkai är variation i intensitet, längd på rundor och olika träningsmoment sättet att besegra enformigheten. I sina populära träningsprogram för Asics Stockholm Marathon får löpare på alla nivåer del av Szalkais träningsfilosofi. – Varje pass har en mening, de finns inte där av en slump Det kan vara så lätt som att man lugnt ska jogga 5-6 kilometer. Eller så kan det vara mer avancerade pass med löpteknik och intervallträning.

Bellmanstafetten byter namn och drar på turné

Mon, 12/04/2017 - 17:44
I 32 år har Bellmanstafetten lockat tusentals lag med kollegor och kompisar att springa stafett i Stockholm. Intresset för att springa tillsammans är stort och nu drar evenemanget på turné. Under 2018 får ytterligare fem städer uppleva löparfesten. Förutom Stockholm där stafetten äger rum under två kvällar får lag möjlighet att springa i Luleå, Jönköping, Göteborg, Örebro och Malmö.

Europarekord av norrman på maraton

Sun, 12/03/2017 - 20:09
Här är Norges nya världsstjärna i maraton. På söndagen vann Sondre Nordstad Moen Fukuoka Marathon i Japan med tiden 2.05.48. Tiden är nytt Europarekord och norrmannen är en av få de löpare i världen som klarat att snitta varje kilometer under tre minuter i ett maratonlopp.

Nio utmaningar för löpare i vinter

Sat, 12/02/2017 - 17:34
Har du svårt att motivera dig för löpträning i vinter? Behöver du inspiration för att komma igång? Eller kanske är du den där typen som gillar utmaningar? Bra, då har vi något för dig! Här är några tips för löpning i vinter.

Sarah tar ny fart mot 2018

Fri, 12/01/2017 - 15:18
Ny tränare, nytt efternamn och nya mål. Den svenska löparstjärnan Sarah Lahti har haft ett intensivt 2017 med svenskt rekord på halvmaraton och dubbla medaljer i junior-EM men också en allvarlig skada som tvingade henne till operation i början av november. Under hösten har Sarah också hunnit gifta sig med flerårige pojkvännen Jesper van der Wielen. Nu väntar Sara van der Wielen på klarteckan att börja springa igen.

Hon tar över Vårruset efter Blossom

Fri, 12/01/2017 - 11:26
Vårruset, världens största motionsserie för tjejer, får ny konferencier 2018. – Jag känner mig väldigt peppad, hedrad och förväntansfull inför mitt nya uppdrag med Vårruset. Att få åka runt över hela Sverige nästa vår och få träffa alla kvinnor och tjejer som ska delta ser jag otroligt mycket fram emot, säger artisten och programledaren Marie Serneholt.

Tre vinnare får nya Peregrine 7 Ice+

Thu, 11/30/2017 - 19:50
Olesia Claesson vill fortsätta njuta av löpningen även när det är halt ute, Monique Stalås Hörnsten är dödens trött på löpbandet och Eric Swärdh som bor i kalla Boden behöver verkligen ett par Saucony Peregrine 7 Ice+ om han ska klara sina planerade 8-10 mil i veckan. Våra tre vinnare i tävlingen om Sauconys nya vintersko har olika vinnande motiv men alla tre är nyfikna och vill testa nya Peregrine 7 Ice+.

Sju intervallpasss att testa i hallen

Wed, 11/29/2017 - 21:05
När det är kallt och mörkt, eller kanske regnigt och blåsigt är det svårt att träna fart och snabbhet utomhus. Inomhusbanornas 200-metersovaler bjuder in till att dra på lite extra. I hallarna är det läge att köra intervallpass. Här är några exempel på pass, men varning varning – tiderna och antalet repetitioner som anges är för avancerade löpare som springer maran på tre timmar. Så är du inte där (än) så dra ner på farten och antalet intervaller

Här finns inomhusbanor för löpare

Wed, 11/29/2017 - 21:03
Doserade kurvor och ett perfekt sviktande underlag. Aldrig motvind eller dåligt väder. I Sverige finns ett 30-tal friidrottshallar med löparbanor. Inomhusarenorna är inte enbart öppna för elit- och klubblöpare. Däremot kan de stundtals vara bokade för tävlingar eller speciella träningsgrupper. Ett besök kostar i regel mindre än en biobiljett (och får gärna räcka lika länge som en långfilm). Hör dig för på din ort

Lundgren tar plats i EM-laget

Tue, 11/28/2017 - 18:07
Söndag 10 december avgörs EM i terränglöpning med stora svenska medaljchanser. I helgen vann både Napoleon Solomon och Meraf Bahta sina klasser i en internationell terrängtävling i Holland. På tisdagen kompletterade landslagsledaren Lorenzo Nesi EM-truppen till tävlingarna i Slovakien. Även Daniel Lundgren tar plats i herrrlaget. Något damlag blir det dock inte. Istället satsar Nesi på ett juniorlag i klassen K22.

Dela upp din träning 2018 i ABCD-mål

Mon, 11/27/2017 - 11:27
Vad har du för mål nästa säsong med din löpning? Ibland är det någon annan som frågar, ibland kan det vara bra att fråga sig själv. Har du kommit riktigt långt funderar du över A-, B-, C- och D-mål. Ingredienser som faktiskt finns i många av Marathon.se:s träningsprogram.

Nu kommer lopp i paket för 2018

Fri, 11/24/2017 - 11:26
Här är ett nytt sätt att sätta mål för 2018. I tre olika anmälningspaket har Maratongruppen, Sveriges största arrangör av löparevenemang, lagt in lopp. Fram till 30 november kommer paketen att säljas. För Löparnörden som springer många lopp finns pengar att spara. I det största paketet ingår åtta lopp som i erbjudandet är 800 kronor billigare än vid ordinarie anmälan,

Löparkvällarna prisade på friidrottsgalan

Thu, 11/23/2017 - 16:17
Göteborgsvarvets arbete med att ordna träningstillfällen för motionslöpare har länge varit ett uppskattat inslag i löpar-Sverige. På onsdagskvällen fick projektledaren Tommy Bäckström motta Svenska löpares pris på friidrottsgalan i Stockholm. – Det var häftigt och vi är tacksamma för priset, säger Tommy om i år kan presentera Löparkvällar på 40 orter runt om i Sverige.

Löparna gör Szalkais program bättre

Thu, 11/23/2017 - 15:04
Anders Szalkais träningsprogram för löpning hjälper tusentals löpare varje år att nå sina mål. Men visste du att programmen ändras år från år? – Feedbacken från löparna är oerhört viktig och det har gjort att jag under åren kunnat utveckla programmen utifrån den vanliga löparens perspektiv och förutsättningar, säger Anders Szalkai. Ett bra upplägg svarade 93,7 procent i utvärderingen efter 2017 års lopp. Nu har Szalkai slipat vidare på programmen för ASICS Stockholm Marathon 2018 i strävan efter det perfekta uppägget.