Löplabbet - ingen springer som Du.

Foglossning

Foglossning

Foglossning? Bäckenbottenuppluckring? Det finns flera ord för samma typ av symptom. Inget av orden beskriver egentligen vad det är som verkligen sker.

Efter ungefär halva tiden av en graviditet så ökar mängden relaxin i kroppen. Relaxin är ett hormon som mjukar upp bäcken- och ryggområdet i syfte att hjälpa kroppen att få plats med en växande bebis och att sedan kunna födas naturlig väg. 

En del märker inte av någon smärta då lederna töjs, medan andra kan få mycket besvär. Eventuell smärta kommer av att leder och fogar töjs ut och belastningen ökar på dessa områden. Man kan uppleva smärtan som molande, stickande eller brännande och vanligast är att det uppkommer i bäcken, rygg och ljumskar. Även om smärtan kan vara jobbig så är det inte farligt för vare sig bebis eller mamma.

Foglossning kan drabba alla och det spelar ingen roll hur vältränad kvinnan är sedan innan. Dock kan ryggproblem komma av olika anledningar, inte bara foglossning. Bra att tänka på oavsett är att ha en bra hållning, att träna upp rygg, bål och bäckenbotten inför och under en graviditet.

Undvik ytterlägen - övningar som tex utfallssteg och snabba promenader med stora steg. Om du känner av foglossning så ta korta steg när du promenerar, sitt inte med benen i kors, häng på ena benet/höften när du står upp och sitt ner när du tar på dig byxor, strumpor och skor.

Har du mycket problem så kontakta din barnmorska som kan rekommendera sjukgymnast eller hjälpmedel som till exempel bäckenbälte.