Löplabbet - ingen springer som Du.

Graviditetens tre perioder

Graviditetens tre perioder

Graviditeten brukar delas upp i tre olika perioder - första, andra och tredje trimestern. Din träning bör anpassas utefter var i din graviditet du befinner dig. Nedan följer några grundläggande råd för respektive period.

Trimester 1, vecka 1-12
Under denna period kan de som tidigare varit aktiva fortsätta sin träning som vanligt. För de som inte tidigare tränat är det ett bra tillfälle att ta upp en sundare livsstil, då är det viktigt att trappa upp succesivt. Många mår också illa under denna perioden i graviditeten och fysisk aktivitet kan minska den känslan. Mår man illa så kan en promenad i friska luften verka bättre än att lägga sig på soffan och vila. 

Trimester 2, vecka 13-27
Fram till vecka 20 kan många fortsätta ungefär som under första trimestern. Från vecka 20 så ökar mängden av hormonet relaxin i kroppen vilket gör att du bör förändra dina träningsvanor. Rörligheten och mjukheten i bäcken, höft och rygg ökar vilket gör att du bör anpassa övningarna så att du inte belastar dessa partier ojämt. Man bör också ta bort övningar i ryggliggande läge. När magen börjar växa bör du undvika övningar som belastar raka bukmuskulaturen, exempelvis klassiska situps.

Trimester 3, vecka 28-40
Nu börjar magen växa och belastningen ökar på kroppen. Samma råd gäller som för slutet av trimester 2, med ökat fokus på att undvika snedbelastningar samt att träna de muskler som hjälper dig med hållningen. Det börjar bli mer trångt för bebisen i magen så undvik övningar som ökar trycket i bukhålan.