Löplabbet - ingen springer som Du.

Grund i graviditetsträningen

Grund i träningen

Hur mycket? Hur länge? Hur ofta? Och vad? Hur man ska träna som gravid är individuellt men utgå från denna grund.

Frekvens
Att röra på sig lite grann varje dag rekommenderas så försök att röra på dig 30 minuter dagligen. Det kan räcka med att ta en kort promenad på lunchen de dagar du inte genomför ett träningspass.

Tid
Ett träningspass bör vara mellan 30-60 minuter.

Intensitet
Låg till medelintensiv och jobba gärna i prattempo. Om du kommer upp i lite höge puls så är inte det farligt alls men försök då att jobba i korta intervaller så att du hinner komma ner i intensitet mellan varven. Undvik pulsklocka då det kan förvirra. Pulsen kan variera så mycket och skjuta i höjden vid små ansträngningar så jobba hellre efter känslan och prattempo när du är gravid. 

Grundträning
Allra viktigaste muskeln att träna som gravid är bäckenbotten, dvs knipövningar. Den bör tränas varje dag innan och under graviditet, detta för att hjälpa vid ökat tryck, förenkla förlossning samt snabba på och förenkla återhämtning efter förlossningen.

Andra viktiga muskelgrupper är ländrygg, rygg, bål och de muskler som hjälper dig att bibehålla en stolt hållning i takt med förändrigar i kroppen. Börja gärna stärka upp dem tidigt i graviditeten.