Löplabbet - ingen springer som Du.

Utrustning för gravida

Utrustning för gravida

Kroppen förändras under en graviditet. När det kommer till produkter för löpning och träning under graviditet så finns det några saker du kan tänka på.

Kläder
För många så kan de vanliga träningskläderna fungera ganska länge. Välj de byxorna som har mjukast muddar och som går att ha under magen. Lite längre tröjor och linnen brukar fungera ganska länge. Vill du så kan du eventuellt investera i några plagg mot slutet av graviditeten, kanske behöver du en större storlek eller en längre modell bara. Nu finns det många olika modeller på plagg som passar både som gravid och ogravid.

Sport-bh
Oavsett om du är gravid eller inte så är det viktigt med bra stöd för bysten när du tränar. När du blir gravid så växer ofta brösten något och det kan bli aktuellt med en annan storlek. Investera gärna i en bra sport-bh även om den används under en kortare period under graviditeten. 

Kompressionsstrumpor
Ju längre in i graviditeten du kommer desto mer blod kommer i omlopp och desto mer vätska samlas i kroppen. För att undvika svullna fötter och underben så är kompressionsstrumpor väldigt bra att använda. De kan med fördel användas även till vardags. Kompressionsstrumpor från sportaffärer är gjorda i funktionsmaterial och andas då bättre än vanliga stödstrumpor. Kompressionen är som starkast i foten/ankeln och minskar gradvis upp på benet. Trycket ökar blodcirkulationen och hjälper återförseln till hjärtat och detta ger också minskad vätskeansamling i benen. Strumporna finns i olika prisklasser och även som "strumpa utan fot", dvs för vaden. Då kan du använda dina vanliga strumpor och spara på tvätt.

Skor
Du som springer under din graviditet känner ofta ett behov av en något mer dämpad sko än vanligt. Löpsteget kommer att förändras i takt med att vikten ökar och orken blir mindre - ofta landar man mer på hälen och belastningen ökar. Kanske krävs även en stadigare sko. Använd gärna en löparsko även vid promenader och till vardags, det brukar kännas skönt och avlastande. 

Sulor
Det är inte ovanligt att fotvalven sjunker ihop något under en graviditet. Ibland kan man behöva köpa en halv eller en hel storlek större skor efter en graviditet. För att undvika att valven sjunker ihop - och framför allt för komfortens skull - så kan det vara skönt att använda en inläggsssula. Så förutom att fördela trycket under foten och fotvalven så avlastar du också ben och rygg. Precis som med dämpade skor och kompressionsstrumpor så kan de med fördel användas även till vardags och i andra skor än bara löparskor. Det kan också vara skönt med ett par individuellt anpassade sulor.