Löplabbet - ingen springer som Du.

Sveriges sjundeklassare tar fart med Vinnarstegen

Den 20 april drar tävlingen Vinnarstegen igång. Utrustade med varsin stegräknare ska sjundeklassare i Stockholm, Göteborg och Malmö kämpa för att få ihop så många steg som möjligt under en månad. Löplabbet står bakom tävlingen som tjänar till att peppa ungdomar att röra sig mer och visa att träning kan vara en naturlig del av vardagen.

Sammanlagt 321 elever i 11 klasser på olika skolor i Stockholm, Göteborg och Malmö har blivit utvalda att klassvis gå, jogga eller springa ihop så många steg som möjligt. Tävlingen drar igång den 20 april och avslutas den 20 maj. Tillsammans med Coop, MedMera och New Balance ska Löplabbet nu få Sveriges ungdomar att röra mer på sig.

- Att få trettonåringar att röra på sig mer är en stor utmaning. Studier från NCFF* visar att framför allt flickor rör sig betydligt mindre från den här åldern. Men genom att göra det här till en inkluderande tävling där man tävlar tillsammans, hoppas vi kunna visa att motion kan vara både roligt och enkelt, säger Erik Vitéz, VD för Löplabbet.

Anledningen till att man satsar på en stegtävling är just att göra ungdomarna uppmärksamma på att rörelse – om det så är promenader, jogging eller löpning – kan vara en naturlig del av vardagen.

- Förhoppningsvis leder initiativet i förlängningen till en mer positiv inställning till motion och hälsa bland eleverna. De får se att det egentligen är ganska lätt att leva hälsosamt, att nyttiga mellanmål gör att man orkar mer och att det är roligare att vara pigg och stark än trött och hängig, säger Sara Begner, provkökschef på Coop.
Arrangörerna vill också visa att ett hälsosamt liv inte behöver vara en klassfråga. Man ska inte behöva köpa dyra idrottsutrustningar eller gå med i föreningar för att få in bra motion i vardagen. Alla kan vara aktiva utifrån sina egna förutsättningar.
- Just det förutsättningslösa är jätteviktigt. Många ger upp träning utan att reflektera över att du tränar även under en vanlig promenad, säger Niklas Andersson, Trade Marketing Manager på New Balance.

Den klass som går vinnande ur stegkampen får 25 000kr att lägga på en gemensam klassaktivitet. Tvåan kammar hem 10 000kr och trean vinner 5000kr.

Några av Vinnarstegens grundbultar:
• Inkludera – inte exkludera, prestation efter förmåga • Träning ska inte behöva vara en klassfråga. Löpning, jogging och promenader = träning för alla • Många små steg gör stor skillnad
Mål:
• Inspirera till ett förändrat beteende, utan pekpinnar • Visa att en hälsosam vardag kan vara enkelt och lättillgängligt.
• Få alla att känna sig delaktiga – nå individuella och gemensamma mål • Integrera kost och motion, etablera begreppet ”Nyttig vardag”
Löplabbet är huvudarrangör, sponsorer är Coop, MedMera och New Balance. *Nationellt centrum för främjande av god hälsa hos barn och ungdom

Deltagande skolor och klasser Stockholm: Adolf Fredriks musikskola 7A, Smedshagsskolan 7A, Abrahamsbergsskolan 7A, Gubbängsskolan 7F, Sjöängsskolan 7C och Hjulsta skola 7C Göteborg: Thorildskolan 7B, Karl Johansskolan 7A och Brunnsbo musikklass 7D Malmö: Apelgårdsskolan och Slottstadens skola 7C.