Energi & sportdryck
MAXIMERA DIN KAPACITET MED RÄTT ENERGI
Sportdryck, energigels, vätskeersättning, energibars, energidryck, rödbetsshot, koffein – listan kan göras lång gällande energiintag vid tävlingar eller viktiga träningspass. Det finns lite olika förutsättningar för motionären och eliten, men det finns något att vinna för de allra flesta om man köper rätt produkter och använder dem på rätt sätt.
ENERGI I OLIKA FORMAT
Om man är ny inom långdistanslöpning kan energitillskott framstå som en djungel med mängder av produkter och begrepp. Syftet med alla produkter är detsamma: att på ett smidigt sätt tillföra energi. Det finns mängder av olika varumärken och format – här gäller det helt enkelt att testa sig fram och få en känsla av vad som passar för just dig och din kropp. Nedan listar vi de vanligaste energikällorna.
Sportdryck:
Vissa arrangemang erbjuder egen sportdryck medan andra erbjuder vätskebord där man får ställa sin egen, detta kräver lite mer förberedelse och logistik. I andra fall kanske man har vänner i publiken som kan langa vattenflaskor med sportdryck längs banansträckningen. Sportdrycken består av pulver som blandas ut med vatten enligt tillverkarens angivelser. Sportdrycken är enkel att få i sig – men se till att inte dricka för mycket på en gång för att undvika risken för håll.
Gel: Smidig att bära med sig under loppets gång tack vare dess storlek, får plats i händer, fickor och sleeves. Har en krämlikande konsistens som inte behöver tuggas och smakar väldigt sött.
Bars: Energibars är packade med energi och kolhydrater. Smidiga att ha med sig i tävlingsväskan och trycka i sig någon timma innan start.
Rödbetsshot: Rödbetsshoten innehåller stora mängder nitrat, ett ämne som enligt många studier har en påtaglig kärlvidgande funktion. Shoten förtärs 2,5h före aktivitet.
Koffein: Koffein har som bekant en uppiggande effekt på många personer. Förutom att dricka kaffe går det att få i sig koffein genom vissa sorter av sportdryck och gel.
VARFÖR SKA MAN TILLFÖRA ENERGI?
När man springer en tävling jobbar kroppen oerhört hårt under en lång period – desto bättre tränad du är ju närmre max kan du pressa kroppen under en längre tid. Detta ställer höga krav på kroppens energisystem. Det är främst på distanser som tar mer än två timmar att genomföra som det är extra viktigt att fylla på med energi under resans gång eftersom det är vid två timmar som kroppens lagrade energi i musklerna börjar ta slut. Genom att kontinuerligt inta energi genom sportdryck eller gels under loppets gång undviker man att energin tar slut. Även om energidepåerna inte tar helt slut på exempelvis ett halvmaraton är det gynnsamt att fylla på med energi för att motverka trötthet.
VIKTIGT ATT TÄNKA PÅ
Man ska aldrig testa nya saker på tävlingsdagen. Energitillskott innehåller stora mängder ämnen som kroppen inte är van vid, det är därför vanligt att magen reagerar lite oförutsägbart de första gångerna. Ett bra tips är att testa produkterna på ett intervallpass, dels för att se hur kroppen reagerar, men också för att träna på att dricka/äta samtidigt som du springer med hög puls.