LÖPLABBETS TIPSAR OM JACKOR, BYXOR OCH TILLBEHÖR
BestGrip dubbar för skor används med fördel för att radikalt förbättra greppet på hala underlag vintertid samt löpning i tuff terräng eller i skog.
Överträffa dina egna förmågor och nå nya nivåer med Garmin Fenix 8 – en förstklassig multisportklocka fullspäckad med ny teknik som passar de som vill tänja på gränserna.
Det är inte lätt att beskriva Lars-Gunnar Skoog, han är så mycket! Löpare, coach, idrottslärare, löpcoach, musikäskare, skribent och poddare. Löplabbet känner L-G mest från löparvärlden, men vi visste också att det fanns så mycket mer. Vi tog oss till Umeå och knackade på hemma hos L-G och i hans musikrum blev det ett fint samtal om löparminnen, löpträning och även lite musik
Många av oss löpare drabbas tyvärr av löpskador. Lika underbart som det är att springa, lika hemskt är det att vara skadad. Här går Anton igenom några av de vanligaste löpskadorna och ger konkreta tips om vad du kan göra om du drabbas av Löparknä, Benhinneinflammation, Hälseneproblem/akillestendinos, Framfotsinsufficiens/nedsjunket främre fotvalv eller Plantar fasciit/Hälsporre.
Nu börjar maratonsäsongen och oavsett om du laddar för ditt första maratonlopp eller om du är en rutinerad maratonräv är det viktigt att du är så bra förberedd som möjligt inför tävlingsdagen. Vi har här listat allt du behöver inför och under loppet, både prylar och tips, för att du ska kunna fokusera fullt på löpningen och din prestation!
Löplabbet ger dig tre konkreta tips för att klara dig ifrån att bli skadad. Att bli skadad och inte kunna springa är väldigt frustrerande oavsett vilken nivå man befinner sig på.
Kosttillskott vid löpning stöds av vetenskap och fungerar i kombination med riktig mat, inte som ett substitut. Vissa energiguider, särskilt de som är längre eller mer intensiva, förlitar sig i hög grad på den specifika sammansättningen av sportnäring. Andra gör det mindre. Här nedan får du inspiration om hur du kan tänka kring energi-intaget under lopp av olika längder och olika typer av träningspass.
Har du bestämt dig för att komma igång och springa? Grattis! Löpning är en av de bästa träningsformerna som finns och har en mängd positiva effekter på både kroppen och sinnet. Du stärker ditt hjärta och syreupptag vilket minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar, du blir starkare i muskler och senor och löpning kan hjälpa dig att hålla en hälsosam vikt. Immunförsvaret stärks och du får ökad uthållighet och energi. Många kan också vittna om psykiska fördelar som minskad stress och ökat välmående. Hur kommer du då i gång med din löpning? En stor fördel är att det är så enkelt, det enda du behöver är ett par bra skor, sköna kläder och viljan att komma i gång. Vi har samlat de bästa tipsen och skapat ett träningsprogram som är enkelt att följa för dig som vill bli en löpare.
Hanna är Sveriges flitigast tävlande långlöpare och en av landets bästa maratonlöpare genom tiderna. Hon har ett stort antal SM-medaljer i bagaget och ett flertal internationella mästerskap på meritlistan.
Szackes trailintervall är en runda på cirka 1 kilomer där han förutom konditionsträning jobbar med sex olika delar som han behöver utveckla för att klara OCC-loppet så bra som möjligt. Att skapa ett kortare intervallvarv på det här sättet, där man kan träna på olika moment i traillöpningen, kan vara ett sätt att i närmiljön träna inför trailutmaningar. Szacke brukar köra 8 x 1 kilometer, med 1 minuts vila mellan varven. Under varvet ligger fokus på sex olika egenskaper som han vill träna upp för att bli en bättre traillöpare.
Här finner du tre kanonbra tips på hur du kan knyta dina skor för att få till den ultimata passformen och känslan.
En fot innehåller 26 ben, 20 muskler, 33 leder och 106 ledband. Med tanke på det är det ganska självklart att foten behöver träning.
Terränglöpning, stiglöpning, skogslöpning och traillöpning – kärt barn har många namn. Vi samlar alla dessa under paraplybegreppet ”terräng”. Att komma ut i naturen och flyga fram över stock och sten ger en fantastisk frihetskänsla men också många fördelar för din löpning. Det är oftast skonsammare för kroppen då underlaget är mjukare men framför allt mer varierat vilket gör att du får anpassa steget och det blir mindre monotont. Du tränar balans och styrka i bålen, låren och i fotens småmuskler och får även en naturlig intervallträning då det oftast blir fler höjdmeter när du springer i skogen. Trailskor är anpassade för detta med grövre mönstrade yttersulor, förstärkta ovandelar som inte drar åt sig vatten och ofta lägre höjd och drop på mellansulan för mer kontroll. I den här guiden hjälper vi dig att hitta rätt sko för just din terränglöpning.
NJUT AV LÖPNINGEN I SOMMAR Löpning under högsommaren kan vara helt underbart. Morgonjoggar i prunkande grönska inramat av fågelkvitter, stekheta intervallpass på en löparbana i gassande sol eller distanspass längst en ensam grusväg ute i skogen med ett avslutande bad för svalka. Under semestern har vi dessutom ofta mer tid för löpning. Sommarlöpning kan även vara utmanande med överhettning, seghet, pollenchocker och solsveda. Riktigt varmt väder och gassande sol påverkar prestationen och upplevelsen av dina löpturer markant. Det finns en anledning att den optimala temperaturen för snabba tider på maraton ligger runt 10 grader. Musklerna bildar mycket värme när vi springer och kroppen försöker på olika sätt att kyla ner sig för att vi inte ska bli överhettade. Ökad puls och slagvolym, mer cirkulation av blodet nära huden och svettning är några exempel. Vid hög temperatur kombinerat med hög luftfuktighet är kroppen inte lika effektiv på att kyla ner sig och vi måste då vara smarta för att minska värmestressen och minimera risken för kollaps. Hur bra vi klarar av värme är faktiskt högst individuellt, mellan annars jämngoda löpare kan prestationsförmågan i riktigt varmt väder skilja upp till 30 %. Det finns som tur är många sätt att hjälpa kroppen att klara av värmen. Löplabbet har samlat de bästa tipsen och produkterna för att göra sommarlöpningen till en njutning. Häng med!
Vill du kombinera löpning och styrketräning? Till skillnad från de flesta sporter är prestationen hos långdistanslöpare begränsad av intag och upptagning av syre. När du springer snabbare ökar ditt syrebehov. Om ditt syrebehov överstiger tillförseln växlar kroppen till anaerob energi. Laktat bildas och löparen blir trött. Ju mer muskelmassa du har, desto mer syre behöver du. Det gör att många löpare undviker styrketräning. Om du tänker så är det dags att tänka om. Löpspecifik styrketräning kan göra dig friskare, starkare, snabbare och förhindra skador. Löpare har ofta obalans mellan musklerna, eftersom samma muskelgrupper alltid används när man springer. Förkortade höftböjare, svaga rumpmuskler och dåligt definierade muskler runt axelleden är typiska för löpare.
Victor Urquhart Smångs har på kort tid närmat sig Sverigeeliten på främst 10km. Vi möter honom vid Djurgårdsbrunnskanalen - ett ställe där han avverkat många intervallpass. På meritlistan finns en 10:e plats på årets SM-milen. I höst kommer han göra en premiärsatsning på halvmaran där han hoppas komma högt upp i årets Sverigestatistik.
Carolina är idag en av Sveriges främsta maratonlöpare med sikte mot OS Paris 2024 som sitt stora mål. I sommar väntar dock först ett VM i USA. Hon har haft snabb utveckling från att vara motionärslöpare 2018 till att bli olympier 2021. Idag kombinerar hon sin satsning med att arbeta som AT läkare.